search
close menu

Πανελλήνια Ένωση "Η Πυροπροστασία" - Main Section

Πανελλήνια Ένωση "Η Πυροπροστασία" - Main Component

Μήνυμα Προέδρου

Αγαπητοί συνάδελφοι και συμπολίτες,

Είναι τιμή μου να υπηρετώ την Ένωση μας από τη θέση του Προέδρου. Θέλω να ευχαριστήσω τα απερχόμενα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τη σημαντική προσφορά τους. Καλωσορίζοντας τα νέα μέλη του Δ.Σ., θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τις υψηλές ικανότητες της νέας ομάδας που έχει κληθεί να φέρει σε πέρας το έργο που συνεχίζουμε.

Γνώμονας της προσπάθειας μας, το δίκαιο και σωστό. Όσο απλό κι αν ακούγεται κάτι τέτοιο, δυστυχώς οι – λιγότερο από ιδανικές – συνθήκες που αντιμετωπίζουμε μας οδηγούν να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τα βασικά, δηλαδή στοιχειώδη έλεγχο της αγοράς από την Πολιτεία, προδιαγραφές που προστατεύουν αποτελεσματικά τον επαγγελματία του κλάδου και τον καταναλωτή, καθώς και σωστή δουλειά από όλους μας ως επαγγελματίες, μέλη της Ένωσης και μη.

Πιστεύω βαθιά ότι αν μια εμπορική δραστηριότητα τυγχάνει να προσφέρει κάτι στο κοινωνικό σύνολο, τότε πατάει σε στέρεες βάσεις και είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη. Αντίθετα, οτιδήποτε παρασιτεί σε βάρος του συνόλου έχει ημερομηνία λήξης, όπως δυστυχώς έχουμε διαπιστώσει και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης που διανύουμε. Μιλώντας εμπορικά, είναι θεμιτός ο υγιής ανταγωνισμός, εφόσον φυσικά δεν γίνεται σε βάρος του καταναλωτή. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που προσφέρουμε προστατεύουν από την πυρκαγιά, ένα από τα πιο καταστροφικά φαινόμενα σε ζωές και περιουσίες. Αυτός είναι λόγος να αισθανόμαστε περήφανοι ως επαγγελματίες.

Οι πυρκαγιές δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, αντίθετα συμβαίνουν καθημερινά, επηρεάζοντας τη ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας. Ως πολίτες, είναι καλό να θέτουμε συχνά στους εαυτούς μας το ερώτημα «τί θα έκανα αν στο χώρο που βρίσκομαι τώρα ξέσπαγε μια φωτιά»; Η απάντηση είναι «έχω 1-2 λεπτά για να χρησιμοποιήσω το πυροσβεστικό μέσο που βρίσκεται δίπλα μου πριν η φωτιά γίνει πυρκαγιά και θα πρέπει να αποδράσω για να γλιτώσω». Έτσι, αρχίζουμε και εξετάζουμε: Πού βρίσκεται ο κοντινότερος πυροσβεστήρας και είναι λειτουργικός; Πού είναι το μπουτόν αναγγελίας πυρκαγιάς και θα λειτουργήσει αν συμβεί κάτι; Πού θα βρω τη χειροκίνητη ενεργοποίηση του συστήματος πυρόσβεσης στο χώρο που εργάζομαι και είναι επαρκώς εμφανής; Η πυρασφάλεια πρέπει να γίνει συνείδηση για τους Έλληνες, έτσι οι ίδιοι θα διασφαλίζουμε ότι προστατεύουμε την οικογένεια και την περιουσία μας από ενδεχόμενη καταστροφή.

Ελπίζω ότι ως επαγγελματίες συνειδητοποιούμε την ευθύνη που φέρουμε και ότι προσπαθούμε όσο μπορούμε να βελτιωνόμαστε. Το αντικείμενο της Πυρασφάλειας είναι τεράστιο και υπάρχει περιθώριο για όλους τους επαγγελματίες του κλάδου να ευημερήσουμε, εφόσον προσπαθούμε να εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας, είτε ασχολούμαστε με εμπόριο, συντηρήσεις, εγκαταστάσεις, μελέτες κλπ.

Η νομοθεσία και οι προδιαγραφές αλλάζουν προς το αυστηρότερο, γεγονός που πρέπει να έχουμε υπόψη μας όταν σχεδιάζουμε το μέλλον μας ως επιχειρήσεις. Ρόλος μας ως Ένωση είναι να επιδιώκουμε να ικανοποιούμε τις ανάγκες των επαγγελματιών εκείνων που εργάζονται σωστά. Άλλωστε αυτό επιτάσσει και το καταστατικό μας, διαθέσιμο για ανάγνωση στην ιστοσελίδα μας.

Θεωρώ ότι τα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού που έχουν παρατηρηθεί μπορούν να περιοριστούν σημαντικά, με τους εξής τρόπους. Ενημερώνοντας την Πολιτεία με σοβαρότητα και άρτια καταρτισμένες τεχνικές αναλύσεις, ευαισθητοποιώντας τον καταναλωτή με προσιτές δράσεις, ενημερώνοντας τους επαγγελματίες για το σωστό τρόπο εργασίας σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο και αναφέροντας ατασθαλείες χωρίς φόβο και πάθος. Ήδη έχουν γίνει πολλαπλές ενέργειες από το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο σε αυτήν την κατεύθυνση με σημαντικά αποτελέσματα, κάποια εκ των οποίων αναμένουμε να τελεσφορήσουν κατά τη διάρκεια της δικής μας διετούς θητείας.

Το νέο Δ.Σ. σκοπεύει να γίνει ακόμα πιο εξωστρεφές προς όλες τις κατευθύνσεις, είτε σε επαφές με το Υπουργείο, το Πυροσβεστικό Σώμα, τους Φορείς Πιστοποίησης, είτε με φορείς πυρασφάλειας του εξωτερικού, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και το καταναλωτικό κοινό.

Για εμάς, τα μέλη της Ένωσης, εύχομαι να βρούμε τη δύναμη για να ακολουθήσουμε το δύσκολο δρόμο της αυτοβελτίωσης, βοηθώντας στην εξύψωση του κλάδου εκ των έσω. Το επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο θα χρειαστεί να στελεχωθεί με ικανούς και σωστούς επαγγελματίες. Ελάτε στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας και θα ανταμειφθείτε με περισσότερες γνώσεις και ίσως περισσότερη σιγουριά για το μέλλον. Το έργο που ξεκίνησε το προηγούμενο Δ.Σ. συνεχίζεται, με περισσότερες τεχνικές αναλύσεις, εκδόσεις και ενημερώσεις. Φυσικά είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για ερωτήσεις και προτάσεις που τυχόν να έχετε.

Σε όσους συναδέλφους δεν είναι ακόμα μέλη μας, θα ήθελα να σας προσκαλέσω να έρθετε στην Ένωση για να απολαύσετε τα προνόμια που προσφέρουμε στα μέλη μας πανελλαδικά. Πλοηγηθείτε στην ιστοσελίδα μας για περισσότερες πληροφορίες στο γιατί και πώς να γίνετε μέλη στην οικογένεια μας.

Σε όσους από εσάς είστε καταναλωτές, ιδιώτες ή επιχειρήσεις που έχουν ερωτήσεις σχετικά με την πυρασφάλεια, θα είναι χαρά μας να σας ενημερώσουμε σχετικά. Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να διαθέτουμε άτομα με υψηλή κατάρτιση, ο καθένας εξειδικευμένος σε ξεχωριστό κομμάτι του εκτενούς πεδίου που λέγεται Πυρασφάλεια. Επίσης, αν έχετε υπόψη σας προϊόντα ή υπηρεσίες για την ποιότητα των οποίων έχετε αμφιβολίες, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της Ένωσης είναι στη διάθεσή σας για να εξετάσει με αντικειμενικότητα την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Αν είστε φορέας που ενδιαφέρεται να συνεργαστεί μαζί μας με σκοπό την ενημέρωση για θέματα πυρασφάλειας (δήμος, οργανισμός, σχολείο, εταιρεία, ΜΜΕ), επικοινωνήστε μαζί μας, είναι καθήκον μας να ενημερώνουμε για τις σωστές μεθόδους αντιμετώπισης της φωτιάς.

Αν είστε επίσημος φορέας της Πολιτείας και διαβάζετε αυτό το σημείωμα, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ένωση μας, αξιοποιώντας την τεχνική μας κατάρτιση, την εμπειρία μας σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά και τη διάθεση να δούμε τα πράγματα να προχωρούν προς τα εμπρός.

Επαγγελματίες, καταναλωτές και Πολιτεία, δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να ωθούμε ο ένας τον άλλο να γινόμαστε καλύτεροι.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, ευχαριστώ τα μέλη της Ένωσης για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε. Αισθανόμαστε μεγάλη ευθύνη απέναντί σας και γνωρίζουμε ότι κρινόμαστε από εσάς αυστηρά. Προσωπικά, θα προσπαθήσω να συντονίσω το έργο της Ένωσης με δικαιοσύνη, αξιοκρατία, και διαφάνεια.

 

Μετά τιμής,

Τιμόθεος Βόσσος

Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Η ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ